Duplicate content

Duplicate content is een veelvoorkomend probleem voor websites en webshops en kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je website. In deze blog leggen we uit wat duplicate content precies is, waarom het schadelijk kan zijn en hoe je het kunt voorkomen.

Wat is duplicate content?

Duplicate content is tekst of content dat volledig of grotendeels identiek is. Dit kan zowel binnen dezelfde website gebeuren als tussen verschillende websites. Zoekmachines zoals Google hebben moeite om te bepalen welke versie van de content relevanter is voor een bepaalde zoekopdracht of welke tekst er eerder was. Dit kan leiden tot lagere rankings.

Waarom is duplicate content schadelijk?

Duplicate content kan je SEO-strategie op verschillende manieren negatief beïnvloeden:

  1. Slechtere rankings: Wanneer er op je site duplicate content is geconstateerd heeft dat een negatieve invloed op je zoekwoordposities. Je pagina’s worden als minder relevant gezien en hierdoor krijg je minder klikken naar je website door relevante bezoekers. En dat is natuurlijk zonde.
  2. Verminderde zichtbaarheid: Zoekmachines kunnen niet goed bepalen welke versie van de inhoud moet worden weergegeven in de zoekresultaten, waardoor al je pagina’s lager kunnen scoren.
  3. Slechte gebruikerservaring: Gebruikers kunnen gefrustreerd raken als ze meerdere keren dezelfde informatie tegenkomen op je website, wat kan leiden tot hogere bounce rates en minder vertrouwen in je merk.

Oorzaken van duplicate content

Er zijn verschillende oorzaken van duplicate content:

  • Technische Problemen: Dit kan gebeuren door URL-variaties (bijv. http vs. https, www vs. niet-www), of sessie-ID’s in de URL. Als een pagina op meerdere manieren te bereiken is kan de content dubbel online staan.
  • Kopieën van Pagina’s: Het dupliceren van productbeschrijvingen of blogposts om meer content te creëren.
  • Scraping: Wanneer anderen je inhoud kopiëren en op hun eigen website publiceren. Dit moet je dus om de zoveel tijd controleren door middel van een duplicate content checker.

Hoe duplicate content te Voorkomen

Het vermijden van duplicate content is dus erg belangrijk. Er zijn een paar methodes die je kunt toepassen om dit voor elkaar te krijgen:

  1. Canonieke tags: Gebruik canonieke tags om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de ‘voorkeursversie’ is.
  2. 301 redirects: Als je pagina’s hebt die verplaatst zijn, gebruik dan 301-redirects om gebruikers en zoekmachines naar de juiste pagina te leiden. Gebruik ook redirects om ervoor te zorgen dat er maar een versie is van je site en pagina’s.
  3. Unieke content: Zorg ervoor dat elke pagina unieke en waardevolle inhoud biedt. Gebruik dezelfde content niet twee keer en jat de content niet van anderen. Dit is niet alleen goed voor SEO, maar ook voor de gebruikerservaring.
  4. Consistente URL-structuur: Zorg ervoor dat je een consistente URL-structuur aanhoudt en vermijd het gebruik van meerdere URL-variaties voor dezelfde pagina.

Het schrijven van unieke content

Bij MediaMix online begrijpen we de principes van SEO en het belang van unieke content. Wij helpen je bij het creëren van een SEO-strategie die duplicate content voorkomt en je website beter laat presteren in zoekmachines. Lees meer over onze aanpak wanneer je je SEO wilt uitbesteden. Dat doen wij door middel van een SEO-check waarna wij de prioriteit bepalen tussen de technische SEO punten, het verhogen van de autoriteit en schrijven van de SEO content. Ook krijg je elke maand een rapportage van de resultaten, werkzaamheden en plannen.

Hulp nodig?

Wil je meer weten over hoe je duplicate content kunt vermijden en je SEO kunt verbeteren? Neem contact op met ons op en ontdek hoe wij je kunnen helpen om je online zichtbaarheid te vergroten.

Dit vind je misschien ook leuk...

Populaire berichten