100jrradioMM

Zondagavond in het radioprogramma Mediamix een terugblik op 100 jaar radio op Den Haag FM.

Afgelopen woensdag was het precies 100 jaar geleden dat de eerste omroepuitzending plaatsvond hier in Den Haag. Hanso Idzerda begon zijn reguliere radio-uitzendingen vanuit de Haagse Beukstraat. We hebben er afgelopen week uitgebreid bij stilgestaan. Het grootste evenement vond plaats in het Kurhaus te Scheveningen. De hele dag kon men luisteren naar optredens van diverse (Haagse) artiesten, (oude) radiostudio's bezichtigen, oude radio's bewonderen en meedoen aan workshops. Kortom, een paradijs voor radioliefhebbers!

In Mediamix hebben we vanavond een terugblik op deze bijzondere dag ter gelegenheid van 100 jaar radio!
Verder zal Bart Serlie aanschuiven om iets te vertellen over het gebruik van de huidige middengolf. Want de middengolf, waar de uitzendingen op begonnen, is zeker nog niet overleden!

Ook hoor je Kees Rooke met het andere medianieuws van de afgelopen week en Marco Baaij is in de studio voor zijn vaste rubrieken.

mp3 zondermuziek

mp3

idzerda day02

Zondagavond in het radioprogramma Mediamix op De Haag FM aandacht voor de Vereniging van Radio Zendamateurs (VRZA).VZRA 010

De allereerste radio-uitzending ooit werd gemaakt in Den Haag, dat gebeurde in de Beukstraat op 6 november 1919 door Hanso Idzerda. Komende woensdag (6 november) is dat exact honderd jaar geleden en dat wordt gevierd met een evenement in het Kurhaus in Scheveningen. De organisatie is mede in handen van de VRZA, de Vereniging van Radio Zendamateurs. De VRZA zal zelf ook aanwezig zijn met zendapparatuur en er zullen wereldwijde verbindingen gemaakt worden op de diverse amateurbanden.

In deze uitzending van Mediamix gaan we in gesprek met Ronald de Beer en Tudor Mastwijk. Ronald en Tudor zijn allebei betrokken bij de VRZA afdeling Haaglanden. We horen van de heren wat de VRZA precies is en wat een zendamateur is en doet. Mag een zendamateur muziek uitzenden en wat is het verschil tussen omroep bedrijven en het maken van een verbinding? Verder hoor je de vaste bijdragen van Kees Rooke en Marco Baaij.

mp3 zondermuziek

mp3

MoetjehorenGovertvanBrakel 1

Zondagavond 20 oktober is oud Hagenaar Govert van Brakel te gast in het radioprogramma Mediamix op Den Haag FM.

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat de radio-omroep werd geboren. En dat gebeurde hier in Den Haag, thuis bij ingenieur Hanso Idzerda.
Ter gelegenheid van dat jubileum is deze week het boek "Moet je horen..."verschenen, vol verhalen en anekdotes over die geschiedenis. Schrijver is iemand die je vast wel kent als presentator van programma's als Langs de Lijn, met het Oog op Morgen en de Perstribune: Govert van Brakel. En Govert is dus ook nog eens een oud-Hagenaar! Verder hoor je in deze aflevering Kees Rooke en Marco Baaij.

mp3 zondermuziek

mp3

mm27okt 01NicoMokveldZondagavond 27 oktober in het radioprogramma Mediamix aandacht voor de tentoonstelling 100 jaar radio ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’ in het HansoIdzerdaHaagse atrium.

Niet Hilversum, niet Eindhoven, maar Den Haag is de stad waar de radio werd geboren. Aan de Beukstraat in de Bomenbuurt op 6 november 1919. Het begin van honderd jaar roerige radiohistorie. Te zien op een tentoonstelling in het Atrium. ‘De tentoonstelling 100 jaar radio ‘Idzerda & daarna, een Haags verhaal’ laat hoogtepunten zien uit de rijke Haagse radiohistorie. Van maandag 4 tot en met vrijdag 15 november in het atrium van het stadhuis en daarna bij het nieuwe insti-tuut Beeld en Geluid Den Haag aan de Zeestraat (voorheen COMM). We praten erover met Nico Mokveld. Nico is samensteller en weet dus als geen ander alle ins en outs van deze interessante tentoonstelling! Verder hoor je Kees Rooke en Marco Baaij in deze aflevering van Mediamix.

mp3 zondermuziek

mp3

DeMarathon023De marathon

Boek over De Marathon in Mediamix op Den Haag FMMarathonboek

Zaterdag 5 oktober is het boek over de legendarische discotheek De Marathon gepresenteerd in Standtent 14 op Kijkduin. Reden om te gaan praten over dit boek met de bedenker en motor van dit mooie project, Charles Brussee. We hebben ook Marlon van Delden in de studio. Marlon woonde zowat in De Marathon en heeft geholpen met de samenstelling van het boek.
De Marathon begon in 1947, onder de naam Eerste Haagsche Rolschaats Club (EHRC) in de De Savornin Lohmanlaan. Pas in 1972 begon de periode als discotheek. Er is ook een duidelijke samenwerking met Radio Stad Den Haag en ook dat zal zeker te sprake komen in het Mediaprogramma Mediamix! Verder hoor je in deze aflevering Kees Rooke en Marco Baaij.

mp3 zondermuziek

mp3