Uitzendingen 2013

Hier kunt u de reeds eerder uitgezonden afleveringen downloaden van Mediamix:

Datum
Inhoud/opmerkingen
Download

6 januari 2013

 

In deze eerste aflevering van het nieuwe jaar hebben we een gesprek met onze hoofdredacteur, Renzo Veenstra. Zo rond de jaarwisseling is het goed gebruik om terug te kijken naar het voorgaande jaar. Natuurlijk kijken we ook in de toekomst van Den Haag FM en Omroep West. Wat kunnen we verwachten in 2013 en verder?
Met Herman van Beek bespreken we in het mediapraatje de nieuwe Telecomwet en dan met name het opengooien van de analoge kabel voor andere partijen. Ook andere onderwerpen komen aan de orde. Kees Rooke is er ook in het nieuwe jaar met zijn mediababbel. Professor Hans komt ook even langs en geeft aan wat er op ICT gebied dit jaar trendic is.

Download hier
13 januari 2013

Gaat 2013 de doorbraak worden voor DAB? En wat is DAB? Wat kun je nu al horen op DAB en heb je een speciale ontvanger nodig? Op al deze vragen zal Sander Tinnemans van DABtuners een antwoord komen geven in deze aflevering van Mediamix!

Ook in deze uitzending het mediapraatje met Herman van Beek en Kees Rooke met zijn mediabijdrage.

Download hier
20 januari 2013

Twee Haagse studenten, Claire de Jong en Joris Carmiggelt, zijn bezig met hun laatste studiejaar op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Voor het vakgebied natuurkunde hebben zij een vrij bijzonder profielwerkstuk gemaakt (scriptie). Zij hebben een ouderwetse buizenradio uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog gebouwd! En het is ze gelukt! Voor Mediamix reden om ze uit te nodigen in de studio!
Donderdag werd de Omroepman van het jaar 2012 bekend gemaakt. Voor de 22ste keer is deze beloning uitgereikt, dit keer aan Matthijs van Nieuwkerk. Een gesprek met de organisator van deze jaarlijkse prijs, Jeroen te Nuijl. Hij is hoofdredacteur van het vakblad Broadcastmagazine.
De mediabijdage van Kees Rooke

Download hier
27 januar 2013

Nog 3 interessante lezingen te gaan in de Specialistenserie die worden gegeven in het Haagse Museon. Het is de 25ste keer dat deze serie lezingen over bijzondere onderwerpen uit de wetenschap plaats vinden. Ik sprak met programmamanager Aaike van Oord over deze Specialistenserie en ook over andere activiteiten die in het Museon worden gehouden. Vanavond de eerste aflevering van een bijzondere serie reportages. Niek Hilbers gaat ons de komende tijd meenemen naar adressen in Den Haag, waar iets bijzonders op mediagebied heeft plaatsgevonden of nog steeds plaatsvindt! In deze eerste aflevering gaat Niek naar de Haagse Beukstraat nummer 10.
Kees Rooke heeft -naast zijn wekelijkse mediabijdrage- een gesprek met Boy Kruiswijk, één van de DJ's van een nieuw Internetradiostation speciaal voor ZZpers.

Download hier
3 februari 2013

Vorige week bleven we met Mediamix dicht bij huis. We hadden iemand van het Museon in de uitzending en Niek nam ons mee naar een historische plek in Den Haag: Beukstraat nummer 10.
Vanavond gaan we ook naar een radio historische plek, maar alleen wel wat verder weg! Ik spreek uitgebreid met Rein Simonse. Rein is voorzitter van de Stichting Omroep Zender Museum te Lopikerkapel. Daar in Lopikerkapel is radiogeschiedenis geschreven!
Kees Rooke is er met zijn mediabijdrage en hij heeft ook een gesprek met Gonny van der Zwaag. Gonny is mede-oprichter van de iPhoneclub en de iPadclub en ze is ICT-consultant. Kees heeft haar de vraag voorgelegd of Apps een bedreiging vormen voor de media.

Download hier
10 februari 2013

Ook zo'n zin in een lekker zonnetje met een temperatuur van 30 graden? Luister dan zondagavond naar Mediamix! Onze medewerker Herman van Beek (van het wekelijkse mediapraatje) is de afgelopen weken op vakantie geweest naar Aruba!
Herman is vanavond in de studio en zal alles vertellen én laten horen van het mediagebeuren op het caraïbische eiland! Kees Rooke is er uiteraard ook met medianieuwtjes.

Download hier
17 februari 2013

Begin februari opende een speciaal opleidingsinstituut voor het maken van mobiele apps haar deuren op de Haagse Binckhorstlaan. The Hague Mobile Academy geeft studenten de mogelijkheid om in een aantal maanden het maken van apps onder de knie te krijgen zodat ze daar dan hun werk van kunnen maken. Reden voor Mediamix om meer te weten te komen over tHMA. We hebben een gesprek met Carla de Borst. Zij is coördinator bij tHMA.
Met Herman van Beek hebben we het in het mediapraatje onder andere over de nieuwe mediawet, Classic FM, de sportzender van Ruud Poeze en nog veel meer! Met Roland Taams gaan we nog even napraten over de meteoren van de afgelopen week. Eentje vlak langs de aarde en eentje óp de aarde. Kees Rooke is er met zijn mediabijdrage.

Download hier
24 februari 2013

Fraude kost de Nederlandse bedrijven en overheid jaarlijks 2,8 miljard euro. Dat is veel te veel vindt Bas de Vogel van Hoffman Bedrijfsrecherche. Zondagavond hoor je een uitgebreid interview met hem in het radioprogramma Mediamix op Den Haag FM.
Hoffmann waarschuwt onder andere voor de gevaren van het gebruik van mobiele apparatuur. De komst van het 4G-netwerk voor mobiele telefoons bijvoorbeeld verbreedt de mogelijkheden om mobiel internet te gebruiken, maar daaraan kleven ook risico’s voor de gebruikers. Verder kun je luisteren naar het mediapraatje met Herman van Beek en Kees met de mediabijdrage.

Download hier
3 maart 2013
In de studio is Professor Hans. Met hem gaan we het hebben over een altijd actueel onderwerp: computervirussen! Een computervirus (in het dagelijks taalgebruik wordt meestal kortweg over virus gesproken) is een vorm van schadelijke software (malware). Het is een computerprogramma dat zich in een bestand kan nestelen, bijvoorbeeld in bestanden van een besturingssysteem. Computervirussen worden als schadelijk beschouwd omdat ze schijfruimte en computertijd in beslag nemen van de besmette computers. Vrijwel iedereen heeft er wel mee te maken (gehad).
In het mediapraatje met Herman van Beek praten we onder andere over het ondertitelen van het RTL4 nieuws en weer. Ook de bezuinigingen bij de omroep komen weer langs en we hebben nieuws over Tour du Jour. Kees is ook aanwezig met zijn mediabijdrage.
Download hier
10 maart 2013

Natuurlijk de vaste bijdragen van Herman van Beek met zijn mediapraatje en Kees Rooke met zijn mediabijdrage.
Van 11 t/m 16 maart is het de Week van de Vrijwilliger. In het kader daarvan wordt vrijdag 15 en zaterdag 16 maart NLdoet georganiseerd. NLdoet is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook PEP (Participatie Emancipatie Professionals) Den Haag doet daaraan mee, evenals Den Haag FM. In de uitzending van vanavond, zondag 10 maart praten we met de Projectleider NLdoet Den Haag, Fabienne van Luin.
Van 15 t/m 17 maart worden voor de
37ste keer de jaarlijkse Landelijke Sterrenkijkdagen gehouden. Op ruim 60 plaatsen in heel Nederland is jong en oud welkom om een blik door een telescoop te werpen. We praten met onze redacteur Ger Kruger over de Sterrenwacht Rijswijk en de landelijke Sterrenkijkdagen.

Download hier
17 maart 2013

*220 km/uur over het circuit, zonder uitlaatgassen.*
In februari werd op de TU Delft het ontwerp van een nieuwe racewagen gepresenteerd. Het betreft de Forze VI, een waterstofraceauto. In de studio twee teamleden (Michel Haak en Tiemen Joustra) voor een nadere toelichting! De waterstofraceauto zal deze zomer op diverse race circuits in de Benelux te zien zijn. Verder het mediapraatje met Herman van Beek en Kees Rooke is ook aanwezig met zijn mediabijdrage.

Download hier
24 maart 2013

Vanavond in Mediamix aandacht voor de ruimtevaart! Met Roland Taams, onze ruimtevaartmedewerker, gaan we het hebben over voedsel in de ruimtevaart, spannende koppeling aan het ISS, zangeres naar het ISS en nog veel meer!

Het is al vaker geroepen door allerlei bedrijven, gratis Wifi in de Haagse binnenstad. Dit keer is het Tilburgse bedrijf Bullseye van plan om deze zomer Wifi in de 37 Nederlandse stadscentra aan te gaan bieden. Kees Rooke spreekt met de directeur van Bullseye.
En we hebben het in het mediapraatje met Herman van Beek onder andere over de luistercijfers over de eerste twee maanden van 2013.

Download hier
31 maart 2013
Mediamix is er ook op Eerste Paasdag! Professor Hans komt langs en met hem gaan we het hebben over het vervangen van de Personal Computer. Vrijwel iedereen heeft wel een PC in huis. Na verloop van tijd wordt de PC trager en trager. Wat moet je dan doen? Een nieuwe kopen? Dat gaat Hans haarfijn uitleggen!
In het mediapraatje met Herman van Beek is natuurlijk één van de onderwerpen de bezuinigingen bij de Publieke Omroep. Er is ook iets te melden over de kabelmaatschappijen UPC en Ziggo. Kees Rooke ontbreekt ook niet op deze Eerste Paasdag! Kees heeft weer interessante nieuwtjes uit de media voor je verzameld!
Download hier
7 april 2013

Afgelopen dinsdag was het precies 40 jaar geleden dat het zendschip van Radio Veronica na een storm met orkaankracht vastliep op het strand bij Scheveningen. In de serie van Niek Hilbers over belangrijke media adressen in Den Haag vanavond aandacht hiervoor.

Het is nog steeds koud in Nederland! Reden voor de redactie van Mediamix om contact te zoeken met een bijzondere gemeente waar het 't hele jaar rond de 30 graden is! Met onze correspondent Peter de Graaf op Bonaire hebben we het over het weer op Bonaire en over de media op het eiland. In het mediapraatje met Herman van Beek onder andere aandacht voor een nieuwe Journaal presentatrice, weer een boete voor de TROS en Mart Smeets. En wat heeft Kees in zijn mediabijdrage? Luister zelf zondagavond van 23:00 tot 24:00 uur!

 
Download hier
14 april 2013
In het programma Mediamix uitgebreid aandacht voor alle facetten van de fotografie. In de studio is Peter Tasman. Hij werkt bij een bekende fotoketen in Den Haag.

We gaan met Peter eerst terugkijken, hoe het vroeger allemaal ging en we hebben het natuurlijk ook over de huidige tijd, waarin het nemen van foto's een dagelijkse bezigheid is.
Herman van Beek gaat het in zijn mediapraatje hebben over een nieuwe TV zender met popmuziek, de uitvaart van Magareth Thatcher, een nieuwe Moslimomroep en nog veel meer! Ook Kees Rooke ontbreekt natuurlijk niet in deze uitzending van Mediamix.
Download hier
21 april 2013
In Mediamix een gesprek met Ruud Poeze. Ruud wordt ook wel de middengolfkoning genoemd. We vragen aan Ruud waarom hij zo genoemd wordt en of er nog toekomst is voor radio via de middengolf.
Ruud Poeze
Verder zal Professor Hans een vraag beantwoorden of je nu een Inktjetprinter of een Laserprinter moet aanschaffen voor huis- tuin en keukengebruik.
Het wekelijkse mediapraatje met Herman gaat onder andere over de problemen bij de veiling van het FM-kavel A7 en de bezuinigingen komen ook weer langs. Wat Kees heeft uitgezocht in zijn mediabijdrage kun je zondagavond horen als je afstemt op 92 punt nul MHz!
Download hier
28 april 2013

In het programma Mediamix aandacht voor kabelaar Ziggo die begin mei 65.000 wifi-hotspots in Den Haag gaat aanzetten. Hierdoor kunnen klanten van Ziggo in veel delen van de stad over een (wifi) internetverbinding beschikken.

Daarnaast zal Ziggo in samenwerking met de Gemeente Den Haag ook een tiental openbare wifi-hotspots in de krachtwijken operationeel maken. In Mediamix praten we hierover verder met Jan Willen Duijzer, Chief Information Officer (CIO) van de Gemeente Den Haag.
In het mediapraatje met Herman hebben we het over de luistercijfers, de veiling van de frequentiekavels A7, B38 en C08 en de bezuinigingen. Ook Kees Rooke hebben we in de uitzending met zijn mediabijdrage.

Download hier
5 mei 2013
In een speciale Mediamix uitzending gaan we zondagavond 5 mei terug naar de jaren 1940-1945. In de Tweede Wereldoorlog was radio een heel belangrijk communicatie middel.

Met Herman van Beek en Ger Kruger gaan we uitgebreid in op de rol van de radio tijdens deze oorlogsjaren. Er zijn fragmenten te horen van Radio Oranje en Radio Herrijzend Nederland. De Duitsers gebruikten stoorzenders om te voorkomen dat je kon luisteren naar deze zenders. Wist je dat in 1943 iedereen zijn radiotoestel moest inleveren? Zelfs in de muziek tijdens de oorlogsjaren werden boodschappen verstopt.
Kees verzorgt het overige medianieuws in zijn bijdrage.
Download hier
12 mei 2013

In de serie belangrijke media-adressen vandaag aandacht voor het Englandspiel monument in het Van Stolkpark.

Het Englandspiel was een Duitse operatie in de Tweede Wereldoorlog, aangeduid door de Abwehr (Duitse contra-spionagedienst) met Operation Nordpol of Operation Pol Nord, om een geallieerd zendernetwerk te gebruiken om valse informatie te sturen naar het Verenigd Koninkrijk.

Verder in Mediamix de start van een nieuwe serie over de radiozendamateur. Met daarin antwoorden opvragen zoals: "wat is een radiozendamateur, hoe kan je een radiozendamateur ontvangen en wat is het verschil met piraten?"
Kees Rooke is afgelopen woensdag naar de opening van Studio B in de Centrale Bibliotheek geweest en heeft daar gesproken met de directeur van de Bibliotheek, Charles Noordam.

Download hier
19 mei 2013
In het programma Mediamix, dat aandacht besteed aan communicatie in de breedste zin van het woord, mag natuurlijk het Museum voor Communicatie niet ontbreken!
het Museum voor Communicatie
Zondag 19 mei besteden we daarom uitgebreid aandacht aan het Museum voor Communicatie. Kort geleden is Mediamix naar de Zeestraat gegaan en we hebben daar gesproken met de conservator van het Museum, Koos Havelaar. Koos blikt terug naar het ontstaan van het Museum van Communicatie en we hebben het ook over de huidige tentoonstellingen die nu in het museum te zien zijn.
De vaste rubrieken, zoals het mediapraatje met Herman van Beek en de mediabijdrage van Kees Rooke zijn ook aanwezig in deze uitzending en we bellen met onze Roland Taams om even bij te praten over het laatste ruimtevaartnieuws.
Download hier
26 mei 2013
Vandaag hebben we Bas den Neijsel en Willem Scheurwater van de DIRA-Group in Mediamix. Dit bedrijf, met een vestiging in Den Haag en Den Helder, levert werk op grote hoogte.

Een radiozender is goed te ontvangen omdat de zendantennes meestal op grote hoogte zijn geïnstalleerd. Om die antennes te plaatsen heb je een professioneel bedrijf nodig, dat ervaring heeft met werkzaamheden op hoge locaties. Bas den Neijsel en Willem Scheurwater, de oprichters van de DIRA-Group komen in Mediamix vertellen hoe dat werken op grote hoogte gaat en wat de gevaren ervan zijn. Ook wordt aandacht besteed aan de veiligheid van dit soort werkzaamheden. De DIRA-Group houdt zich ook bezig met trainingen en het is een IRATA bedrijf. Wat dat is? Luister zondag 26 mei naar Mediamix!
De vaste mediarubrieken zijn ook deze week weer aanwezig. Kees is te horen met zijn mediabijdrage en met Herman hebben we het in het mediapraatje over de luistercijfers.
Download hier
2 juni 2013

Sinds vrijdagmiddag 31 mei is een groot aantal commerciele radiozenders digitaal in de ether te ontvangen. Zondag 2 juni in Mediamix het laatste nieuws hierover.

Met Sander Tinnemans van Dabtuners.nl praten we over de versnelde uitrol van de digitale radio (DAB+). We willen van Sander weten of je een andere radio nodig hebt voor het luisteren naar DAB+.
Er is een vraag binnengekomen voor Professor Hans. Er is ook ruimtevaartnieuws. Helaas geen leuk nieuws. Wubbo Ockels, één van onze Nederlandse ruimtevaarders blijkt kanker te hebben. Met Roland Taams gaan we daar verder op in en bespreken we ook het overige ruimtevaartnieuws. Het wekelijkse medianieuws wordt verzorgd door onze vaste medewerkers Herman van Beek en Kees Rooke.

Download hier
9 juni 2013
In het programma Mediamix vandaag aandacht voor Daniëlle de Koning. Zij volgt de studie Media & Entertainment Management en is momenteel werkzaam als stagiaire bij onze eigen Den Haag FM.

Daniëlle de Koning studeert bij Hogeschool Inholland. In het derde jaar hoort daar een stage bij. Daniëlle heeft ervoor gekozen om deze stage te volgen op de redactie van de Haagse Stadsomroep. Daniëlle is in de studio en met haar gaan we uitgebreid in op haar studie. Zo zijn we bijvoorbeeld benieuwd naar haar toekomstplannen na het afstuderen en ook willen we weten hoe de stage tot nu toe is bevallen.
In het mediapraatje met Herman van Beek hebben we het over de bezuinigingen bij de publieke omroep en we krijgen het laatste nieuws over het verder uitrollen van het commerciële DAB+ gebeuren. Ook Kees Rooke is in deze aflevering van Mediamix weer van de partij met zijn medianieuwtjes.
Download hier
16 juni 2013

Op zondag 16 juni is Marleen van Staalduinen te gast in het radioprogramma Mediamix op Den Haag FM.

Marleen is voorzitter van de Stichting Stadsdeeljournaal Scheveningen. Deze vrijwilligersorganisatie maakt regelmatig filmpjes en wijktelevisie over het stadsdeel Scheveningen. Met Marleen van Staalduinen gaan we in gesprek over de doelstelling van deze stichting en de activiteiten. Ook bespreken we een aantal video’s die inmiddels gemaakt zijn. De andere onderwerpen in Mediamix zijn natuurlijk de bijdragen van Kees Rooke en het mediapraatje met Herman van Beek.

Download hier
23 juni 2013
Zondag 23 juni zal Niek ons meenemen in de serie media adressen in Den Haag naar de eerste stappen op weg naar een kabelnet in Den Haag. Vroeger stonden de daken in Den Haag vol met ontvangstantennes voor televisie en radio. Tegenwoordig heeft iedereen kabel.

Ook aandacht in Mediamix voor een cursus nieuwslezen. We praten met Tamara Tamara bokBok over het hoe en waarom van deze cursus. In het mediapraatje met Herman van Beek hebben we het over de regionale luistercijfers, de uitspraak van de Raad van State inzake de zendmasten van de Hindoestaanse zender Vahon Radio en we gaan even over de grote plas naar de Nederlandse Antillen. Kees Rooke ontbreekt ook niet in deze aflevering van Mediamix.
Download hier
30 juni 2013

Zondag 30 juni besteden we in Mediamix aandacht aan PITCH The Hague. Zij hebben afgelopen dinsdag het ICT-cafe georganiseerd in de Haagse Hogeschool.


Het ICT-cafe is een initiatief van PITCH The Hague in samenwerking met de Gemeente Den Haag en de Haagse Hogeschool. In de studio is vanavond een van de oprichters van PITCH The Hague, Peter de Bruijn. Met Peter gaan we nader in op de activiteiten van PITCH The Hague. We bespreken uiteraard ook even de resultaten van het ICT-cafe en we zijn benieuwd naar de toekomstplannen van PITCH The Hague.

Het mediapraatje met Herman van Beek gaat over Eredivisie Live die verder gaat als Fox Sports Eredivisie en er blijken wekelijks bijna 6,3 miljoen mensen naa de regionale televisie te kijken. Kees Rooke is er ook weer bij met zijn mediabijdrage in deze aflevering van Mediamix.

Download hier
7 juli 2013

Zondag 7 juli aandacht in Mediamix voor vakantietips! Komende weken gaan vele Nederlanders (en dus ook Hagenaars!) met vakantie. Een van de populairste vakantiebestemmingen is Frankrijk.

Onze medewerker Ger Kruger is de afgelopen weken in Frankrijk geweest en heeft heel wat tips voor een leuke vakantie. Uiteraard wil je op vakantie wel luisteren en kijken naar de Nederlandse zenders en ook het internetten is onmisbaar op je vakantie adres. Ger heeft daar inmiddels ervaring mee en zal je vertellen hoe je het handig aanpakt, zodat het niet teveel geld gaat kosten!
Het medianieuws wordt ook niet vergeten! Er is de afgelopen week veel gebeurd op mediagebied en Herman en Kees zullen ons weer helemaal bijpraten!

Download hier
14 juli 2013

In het programma Mediamix op zondag 14 juli een gesprek met Tom Boersma van onderzoeksbureau Multiscope over hun onderzoek naar het app-gebruik

.

94% van de smartphone-gebruikers heeft minimaal 1 app die hij dagelijks gebruikt. Tom is één van de onderzoekers en hij vertelt niet alleen over de resultaten van het onderzoek, maar we horen ook van Tom hoe zo'n onderzoek nu precies gaat.
Verder in Mediamix op zondag 14 juli een gesprek met een medewerker van een wel heel bijzondere dating site.

Suikerarrangement.nl bestaat namelijk 1 jaar en dus reden om te vragen aan de heer Krijnen wat de bedoeling is van deze dating site. En er is natuurlijk het mediapraatje met Herman van Beek. Het mediapraatje is dit keer wat langer, omdat Kees Rooke met vakantie is.

Download hier
21 juli 2013

Zondag 21 juli zal professor Hans te horen zijn in Mediamix. Professor Hans zal alles komen vertellen over de recente ontwikkelingen op computer gebied.

Hans zal ons bijpraten over PRISM, 3D printers, pricacy in de cloud, toenemende populariteit van tablets en smartphones en nog veel meer. Ook over de ontwikkelingen bij smartphones zal Hans ons bijpraten.

Met Herman van Beek bespreken we het laatste medianieuws in deze zomerse aflevering van Mediamix.

Download hier
28 juli 2013

Zondag 28 juli is Roland Taams in de studio. Met Roland gaan we de laatste ontwikkelingen en nieuwtjes op ruimtevaartgebied bespreken. Uiteraard besteden we aandacht aan de tentoonstelling A Human Adventure, die in de Utrechtse Jaarbeurs wordt gehouden.

Beslist de moeite van een bezoekje waard! Verder blijkt er een ESA astronaut te zijn met water in zijn helm... En de NASA test de opvolger van de spaceshuttle, door hem van 10 km hoogte naar beneden te gooien!
Met Herman van Beek bespreken we het laatste medianieuws, zoals een onderzoek naar de radioreclamebestedingen in de eerste helft van 2013. Ook de storing bij Ziggo van de zender TV West door de uitrol van het snelle 4G netwerk bespreken we uitgebreid met Herman.

Download hier
4 augustus 2013

Vandaag in Mediamix aandacht voor het Hackers kamp OHM 2013. Op dit jaarlijks terugkerende evenement zijn honderden hackers uit de gehele wereld bijeen en wisselen alles op het gebied van het hacken met elkaar uit.

Een van de sprekers is Wikileaks-leider Julian Assange. Wij proberen in de uitzending een van de aanwezigen daar te pakken
te krijgen voor een verslag. Maar ja, of het lukt? Misschien is zijn telefoon wel gehack!

Verder in Mediamix aandacht voor Wifi. In de studio is Nico Dammers. Nico is directeur van Wireless Den Haag. Wifi is tegenwoordig bijna een toverwoord. Den Haag krijgt steeds meer plekken waar je middels gratis Wifi kunt internetten. Is het inderdaad zo succesvol voor al die bedrijven die gratis Wifi aanbieden en waar halen ze hun verdienmodel vandaan? Dat en meer vragen we aan Nico en aan zijn compagnon Rob van den Broek, directeur van Skeyeopener.

In het mediapraatje met Herman van Beek onder andere aandacht voor de start van het nieuwe kavel A7 op de FM band.

Download hier
11 augustus 2013
Maandelijks bespreken wij in Mediamix op zondagavond de luistercijfers. Vanavond een gesprek met Nicole Engels, directeur van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) hoe die luistercijfers tot stand komen.
NLO
We vragen ook aan Nicole of de luistercijfers wel betrouwbaar zijn. En wat is het verschil tussen de luister- en kijkcijfers?

De komende dagen kun je -als het helder is- kijken naar heel veel vallende sterren. Van Roland Taams gaan we horen waar, hoe en wanneer je het beste kunt kijken om de vallende sterren goed te kunnen zien.
Perseiden
Roland geeft ons ook de laatste informatie over de Japanse robot die onlangs naar het ISS is gegaan. En het medianieuws, verzorgd door Kees en Herman ontbreken ook niet in deze aflevering van Mediamix!
Download hier
18 augustus 2013

Aandacht in Mediamix voor het afgelopen weekend gehouden International Lighthouse & Lightship (ILLW) weekend. Het doel van dit weekend was om vuurtorens en lichtschepen onder de aandacht van het publiek te brengen.

Er zijn twee havenhoofdlichten en één vuurtoren in Scheveningen en daar waren dit weekend radiozendamateurs actief om aandacht te vragen voor het ILLW. In Mediamix is een reportage te horen. Onze correspondent Peter de Graaf uit Bonaire heeft het in zijn bijdrage over de radiozendamateur bij noodsituaties. Niek Hilbers gaat in zijn serie over de aanleg van het Haagse kabelnet verder met de periode eind jaren 70 en begin jaren 80. Een van de onderwerpen die Niek zal bespreken is de start van abonnee TV in Nederland.

Kees Rooke is te horen met zijn selectie uit het Medianieuws.

Download hier
25 augustus 2013

Kwam onlangs een persbericht tegen dat mijn interesse wekte:

Wereldwijd berichten uitwisselen zonder WIFI, SMS, bel- of datakosten

Wil jij ook meer weten hierover? Luister dan naar deze aflevering van Mediamix!

We spreken in Mediamix met Igo Trampe. Igo is eigenaar van het bedrijf en hij zal uitleggen hoe het systeem werkt en waar het bedrijf zijn opbrengsten vandaan zal halen. Niek Hilbers gaat in Mediamix verder met zijn serie over de aanleg van het Haagse kabelnet. Een van de onderwerpen die voorbij komen is het eerste kabelradiostation Cable One.

Het medianieuws ontbreekt ook deze keer natuurlijk niet. Met Herman van Beek hebben we het over de luistercijfers in Vlaanderen, de start van de zender FOX en een radiospotje van een nieuwe vliegtuigmaatschappij Bay & Air.
Kees is er ook met zijn eigen keus uit het medianieuws van de afgelopen week.

Download hier
1 september 2013

In deze aflevering van het radioprogramma Mediamix op Den Haag FM aandacht voor de toepassing van wiskunde in de praktijk.

In de studio is Johan Dijkzeul,wiskundig ingenieur en werkzaam bij Vortech B.V. Onderwerpen die Johan zal bespreken zijn de rol van software en de toegenomen rekenkracht van de huidige computers. Ook de voorspelling van hoogwater en stormvloeden van Rijkswaterstaat en de werkwijze bij het bouwen van computermodellen komen aan de orde.

In het medianieuws met Herman en Kees onder andere aandacht voor de nieuwe Den Haag FM-programmering en de komende verhuizing van Den Haag FM naar het gebouw van Omroep West. En de regionale commerciele zender Fresh FM dreigt per 1 december haar uitzendvergunning kwijt te raken. Dit blijkt uit een publicatie in de Staatscourant.

Download hier
8 september 2013

In deze aflevering van Mediamix aandacht voor de start van het digitale radio netwerk. In de studio is Sander Tinnemans van dabtuners. Sander volgt al jaren de ontwikkelingen van digitale radio (DAB+) in Nederland. Sinds 1 september zijn de commerciele omroepen landelijk te ontvangen via het DAB+ netwerk. Vragen die we aan Sander stellen zijn onder andere: heb je een speciale radio nodig om DAB+ te ontvangen, kun je Den Haag FM ontvangen op DAB+, hoeveel zenders zijn te ontvangen en wat is de toekomst van digitale radio.

In het medianieuws bespreken we met Herman de luistercijfers en de rol van de lokale omroepen bij de lokale democratie. Kees geeft zijn kijk op het medianieuws.
Zou je wel eens de Google Glass van dichtbij willen zien? Dat kan komende donderdagavond in het Museum voor Communicatie. Er wordt dan een CommunicatieCafe georganiseerd en fotograaf Daphne Horn is is als enige Nederlander onderdeel van een selecte groep Glass Explorers die Google Glass momenteel test. Meer informatie in deze aflevering van Mediamix.

Download hier
15 september 2013

Verslag van een bezoek aan de Internationale Omroep vakbeurs, die op dit moment wordt gehouden in de Amsterdamse RAI.

Mediamix was vrijdag aanwezig en met Niek Hilbers gaan we het onder andere hebben over de nieuwste ontwikkelingen op media gebied.

Peter de Graaf heeft een gesprek met een visueel gehandicapte radiozendamateur, Hielke Strampel PA3BLG. Ook voor mindervaliden blijkt deze hobby een prima uitlaatklep.

Het medianieuws met Herman en Kees gaat onder andere over de start van Netflix en de nieuwe app van de NPO.

Download hier
22 september 2013

In deze aflevering aandacht voor de fietsaccu in Mediamix. Afgelopen zomer hebben veel mensen met het mooie weer de electrische fiets gebruikt.

Alleen, hoe moet je nu de komende maanden de accu die in de fiets is ingebouwd opbergen? Volgend jaar moet ie het wel weer gewoon doen! Martijn Moeling is in de studio en hij weet alles van accu's af!

In het medianieuws met Herman en Kees hebben we het onder andere over een splitsing van de lokale radiozenders van Leiden en Leiderdorp, een bestuurswisseling bij de VCR en Ziggo die in de mobiele telefonie stapt.

Download hier
29 september 2013

In deze uitzending een vooruitblik op het Weekend van de Wetenschap.

Het Weekend van de Wetenschap is het wetenschap en technologie festival van Nederland. In het weekend van 5 en 6 oktober openen musea, (onderzoeks)instellingen, universiteiten, bedrijven en tal van andere organisaties hun deuren voor het brede publiek.

Bezoekers ervaren hoe leuk, interessant en belangrijk wetenschap en technologie is.Middels het thema schatkamers geven de deelnemende organisaties het publiek de gelegenheid een kijkje achter de schermen te nemen. Alleen in het Weekend van de Wetenschap wordt deze verborgen innovatie, technologie en wetenschappelijk vernuftigheid zichtbaar gemaakt. In 2012 hebben ruim 100 instellingen meer dan 100.000 bezoekers ontvangen.

Het weekend van 5 en 6 oktober is het Weekend van de Wetenschap. Er zijn dan landelijk allerlei activiteiten op het gebied van de wetenschap en technologie. We praten in deze uitzending van Mediamix met Aaike van Oord. Aaike is programmamanager van het Haags Museon, waar ook diverse activiteiten worden georganiseerd. Ook kijken we vooruit naar de specialistenserie. Dit is een serie lezingen die begin oktober van start gaat in het Museon.
Roland Taams vertelt ons wat er op 6 oktober te doen is in Noordwijk. Dan zal ESTEC haar deuren openen voor een open dag. En een verslag van de start van het Haags Radio Archief.

Download hier
6 oktober 2013

In deze aflevering hebben we ruimtevaartnieuws met Roland Taams. Roland zal verslag doen van de open dag bij ESTEC in Noordwijk. En hij zal de laatste ontwikkelingen op ruimtevaartgebied bespreken.

Niek gaat verder met zijn serie over de aanleg van de kabeltelevisie in Den Haag.
De grenzen tussen science en fiction vervagen in deze aflevering van Mediamix.

In de uitzending praten we met Carlo Beenakker,  sinds 1992 als hoogleraar in de theoretische natuurkunde verbonden aan de Universiteit Leiden. Carlo geeft op 11 oktober een lezing in het Museon over het onderwerp: is tijdreizen mogelijk?

We hebben ook het medianieuws zoals altijd verzorgd door Herman van Beek en Kees Rooke.

Download hier
13 oktober 2013

De uitzending staat in het teken van HTML en CMS.
Internet bestaat ruim 50 jaar en er is in die lange tijd veel veranderd. In de beginjaren van Internet werd een website bijgehouden via het kladblok (notepad) met de bekende <html> codes.

Tegenwoordig gebruikt men via de browser een webapplicatie om online de website bij te houden. Hierdoor kun je veel makkelijker documenten en gegevens op Internet plaatsen.
In de studio is webdesigner Pieter Vermeer en hij weet alles van HTML en CMS. Verder hebben we een gesprek met Rob van den Berg. Rob zal vrijdag 18 oktober een lezing geven in het Museon over Wonen en werken op Mars in 2023.

In het medianieuws aandacht voor het omroepprotest, dat afgelopen woensdag op het Haagse Malieveld werd gehouden. Luister hier vast naar een audiofragment.

Download hier
20 oktober 2013

 

In deze uitzending aandacht voor internetradio! In de studio is Rob Weterings. Rob is één van de eigenaren van het internetradio station Radio Centraal punt fm. Ook in de studio is Karin Heupink. Zij is werkzaam bij het Belgische internet radiostation Radio 19. Verder hebben we Stephan Verrips in de uitzending over zijn internetradio station starips-radiopc.

We hebben een gesprek met Fysisch geograaf Drs. Anke van der Geest. Anke geeft op vrijdag 25 oktober in het Museon een lezing over het geografische avontuur dat leidde tot de Biesbosch.

Kees Rooke verzorgt in deze aflevering het wekelijkse medianieuws. Met Sander Tinnemans hebben we telefonisch contact in verband met de omschakeling van de publieke omroep naar de nieuwe DAB+ standaard.

Download hier
27 oktober 2013

Zondag 27 oktober aandacht voor de ruimtevaart in Mediamix.
In de studio is Roland Taams. Onze ruimtevaart medewerker heeft veel te vertellen. Zo is de Marsrover Opportunity na een tienjarig durende missie op Mars begonnen aan het beklimmen van de hoogste heuvel die de rover tot nu toe is tegengekomen. En een luchtballon moet 'ruimtetoerisme' een stuk betaalbaarder maken. Roland heeft ook nieuws over de Hubble telescoop en Mission-X 2014. Ook voor de sterrenkundigen onder ons heeft Roland nieuws: hij vertelt over interessante hemel waarnemingen in de maanden november en december. Verder is het verste sterrenstelsel ooit ontdekt door astronomen.
Ook in de studio is Esther Boverhof. Esther adviseert gastouders en kinderopvang gelegenheden met marketing, websites en het werken met social media in de kinderopvang.
In de serie wetenschapslezingen in het Museon komende vrijdag een mini-symposium met daarin het laatste nieuws uit de klimaatwetenschap. We praten met Hans de Moel, klimaatwetenschapper.
In het medianieuws met Herman en Kees natuurlijk aandacht voor de luistercijfers! Er is ook nieuws over het voormalig zendschip de Nordeney, die nu nog in Groningen ligt.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

 

3 november 2013

 

Aandacht voor de lezing, die komende vrijdag (8 november) in het Museon wordt gehouden. Dit keer gaat het over het winnen van schaliegas. Prof. dr. Lucas Reijnders zal een lezing geven over de haken en ogen van schaliegas en hij zal in de uitzending vast een voorproefje geven.

Je zal het vast wel gehoord hebben, Den Haag FM is verhuisd en heeft nu een nieuwe eigen ruimte in het pand van Omroep West.

In Mediamix een verslag van de opening, die afgelopen vrijdag plaatsvond. Ook praten we met Professor Hans, want ook hij heeft te maken gehad met een verhuizing van een lokale omroep. En professor Hans kan ons ook alles vertellen over het stoppen van Hyves en het goedkoper aanschaffen van de nieuwe iPhones en iPads. Herman van Beek en Kees komen met hun selectie van het medianieuws van de afgelopen week.

Download hier

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

10 november 2013

In deze aflevering aandacht voor TV piraten op het Haagse kabelnet. De laatste aflevering van de serie over de aanleg van het Haagse kabelnet gaat over de periode 1980, 1981 en 1982. Tijdens die periode werden de kabelnetten in Nederland bestookt met uitzendingen van illegale tv stations. Het Haagse kabelnet had er natuurlijk ook last van. Luister naar de aflevering van Niek Hilbers in de serie media adressen in Den Haag.
Peter de Graaf gaat in deze aflevering in gesprek met een radioamateur die op Bonaire een dx-peditie heeft georganiseerd.

In het mediapraatje met Herman van Beek hebben we het onder andere over de start van Radio Royaal en het afschaffen van de programma raden per 1 januari 2014.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier
17 november 2013

Als extraatje hebben we dankzij de samenwerking met Medialand (het mediaprogramma op AlphenstadFM) een interview met de directeur van Radio Royaal.

We hebben een prachtige zomer achter de rug. Veel mensen zullen het strand hebben bezocht en ten zuiden van Kijkduin ligt een grote zandbank die een flink stuk in zee uitsteekt.

Het is niet zomaar een zandbank, maar het is de Zandmotor waar goed over is nagedacht.

Over deze compleet nieuwe kustbescherming praten we met Astrid Vlaminkx.

Astrid is als bestuursadviseur bij de Provincie Zuid-Holland nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond de zandmotor.
De wetenschapslezing in het Museon komende vrijdag, 22 november, gaat over apen die na-apen. In Mediamix een gesprek met Professor Jan van Hooff die de lezing zal geven.

Vrijdagavond om 19.03 uur is Radio Royaal gestart met haar uitzendingen. Radio Royaal zendt in de regio Den Haag op 99.4 MHz.  Radio Royaal maakt gebruik van een frequentie die tot vrijdagavond in gebruik was door Radio Decibel Den Haag. Radio Decibel is in de Haagse regio te horen via 97.6 MHz en 98.0 MHz.

Radio Royaal brengt volgens een eerder verstuurd persbericht een mix van oldies uit de jaren ’60, ’70 en ‘80 en Nederlandstalige popmuziek. Op de playlist komen artiesten als The Beatles, David Bowie, Michael Jackson, Madonna, Three, Bonnie Tyler, Toto, Jan Smit, Jeroen van de Boom, Nick & Simon en De Dijk. Voorlopig is er alleen non-stop muziek te horen op de radiozender. Naast de FM-frequentie 99.4 MHz is Radio Royaal wereldwijd te beluisteren via Internet.

Maandagavond 18 november was er in het mediaprogramma Medialand op de lokale omroep Alphen Stad FM een interview te beluisteren met de directeur van Radio Royaal: Perry Oerlemans.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier
Interview met de directeur van Radio Royaal, Perry Oerlemans
Download hier

 

24 november 2013

Aandacht voor Cineac Den Haag in Mediamix. Cineac Den Haag maakt wijkjournaals voor, door en met bewoners in de stadsdelen Laakkwartier en Centrum. Elke 2e zondag van de maand zijn deze journaals te zien op Den Haag TV en op de website.


In Mediamix praten met Thomans Hommes, programmamaker van het eerste uur. Verder zijn Kavish Sewnandan en Anne-Brigit Wopereis in de studio. Anne-Brigit is coördinator en programmamaker bij Cineac Den Haag en Kavish is programmamaker bij Wijk-TV, het meest recente initiatief binnen Stadsdeedljournaal Centrum.

In het mediapraatje met Herman van Beek de meest recente luistercijfers en ander medianieuws. Kees Rooke geeft zijn selectie uit het medianieuws van de afgelopen week.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

1 december 2013

In deze uitzending aandacht voor mobiele telefoons. Althans, niet de telefoons zelf, maar Ger Kruger praat met Marco Baaij over de technische aspecten van het mobiele telefoon netwerk. Er komt onder andere aan bod hoe het begon in de jaren negentig, wat is 3G en wat is 4G, het verschil tussen spraak en data en wat is de toekomst van de mobiele telefoon.


In het Mediapraatje met Herman hebben we het over Fresh FM en natuurlijk de actie van Den Haag FM in samenwerking met Omroep West: Donate a Gift die 6 december van start gaat. En wat Kees in zijn mediabijdrage voor ons heeft, horen we zondag!

 

De lezing komende vrijdag in het Museon gaat over Hobbits. We hebben aan de telefoon Dr. Anneke van Heteren en die geeft vast een voorproefje op de lezing waarin wordt bewezen dat Hobbits echt hebben bestaan!

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

 

 

 

 

 

 

8 december 2013

Mediamix gaat digitaal vanavond. In de studio is Sander Tinnemans. Sander is een DAB expert van het eerste uur en heeft de website DABtuners.nl waar alles over DAB te vinden is. Toch hebben we nog een aantal vragen en Ger zal Sander aan de digitale tand voelen. Er zijn ook tegenstanders van DAB. We hebben Ruud Poeze aan de telefoon en hij zal ons vertellen waarom DAB niet de oplossing is!

De lezing komende vrijdag in het Museon gaat over brokstukken die vanuit de ruimte op de aarde neerkomen.

Govert Shilling geeft deze interessante lezing en we hebben Govert in deze uitzending van Mediamix aan de telefoon.

In het mediapraatje met Herman van Beek hebben we het over cardsharing. Wat dat is en waarom we daarover praten hoor je ook! En Kees Rooke is ook aanwezig met zijn selectie uit de media.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

15 december 2013

Aandacht voor 3D printers in Mediamix.
Een 3D printer is een apparaat dat op basis van digitale “bouwtekeningen‬ù (computerbestanden) driedimensionale objecten kan produceren. Dit gebeurt door het object laag na laag op te bouwen. Vele zijn ervan overtuigd dat de 3D printer een nieuwe industriële revolutie gaat veroorzaken.

Reden om in Mediamix eens aandacht te besteden aan de 3D printer. We praten uitgebreid met Bram de Zwart. Bram is mede oprichter van het internationale bedrijf 3D Hubs.

Herman van Beek en Ger Kruger geven uitleg over een frequentie verhuizing van een Hindoestaanse middengolfzender die op 15 december heeft plaatsgevonden. Verder heeft Herman nieuws over de UPC en Ziggo en de uitschakeling van het PDC signaal. En Kees Rooke heeft voor ons zijn mediabijdrage.

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

 

 

 

22 december 2013

Ruimtevaart jaaroverzicht in Mediamix
Het is traditie dat rond de jaarwisseling allerlei jaaroverzichten wordengepresenteerd in de media.

Ook Mediamix doet mee en zondag 22 december zal onze ruimtevaartmedewerker Roland Taams een uitgebreid ruimtevaart jaaroverzicht presenteren. Wat zoal ter sprake komt: Iran heeft begin 2013 een aap in de ruimte gebracht, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA ontwikkeld plannen om een Asteroide te vangen, de ruimtetelescoop Kepler in de problemen en nog veel meer!

LET OP: als je op het plaatje klikt, dan kun je een document in pdf formaat downloaden. Dit document is het geschreven ruimtevaart jaaroverzicht 2013!

Download hier

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier

 

 

 

29 december 2013

In deze laatste uitzending van Mediamix van het jaar 2013 besteden we aandacht aan de belangrijkste gebeurtenissen op mediagebied in 2013. Herman van Beek is in de studio en hij zal het media jaaroverzicht 2013 presenteren. Na afloop van de uitzending zal een papieren versie van het overzicht te downloaden zijn op de website.

LET OP: als je op het plaatje klikt, dan kun je een document in pdf formaat downloaden. Dit document is het geschreven media jaaroverzicht 2013!

 

Uitzending zonder muziek:

Download hier