Nieuws

thomas edison2Dit jaar is het 85 jaar geleden dat Thomas Alva Edison, de meest veelzijdige uitvinder aller tijden, is overleden.
 
De praktische verwezenlijking van zijn uitvindingen heeft hij doorgaans aan anderen overgelaten, mar hij was het die de lijn aangaf die gevolgd moest worden. De bekende uitspraak 'een uitvinding is 2 procent inspiratie en 98 procent transpiratie' is dan ook van zijn hand.  Wat te denken van deze tovenaar van menlo park, die zo een enorme invloed heeft uitgeoefend op de ontwikkeling van onze huidige techniek door onder andere zijn elektrische licht, batterijen, dynamo's en motoren, kinetoscoop (bioscoop), microfoons, zelfregistrerende spreekmachines (grammofoon) enzovoorts enzovoorts... 
 
Het heeft weinig zin om hier verder op in te gaan, de geschiedenis bij de meeste zendamateurs wel bekend. daarom heb ik hier wat minder bekende voorvallen uit zijn jeugd en hoe hij uiteindelijk tot radio kwam.
De edisons zijn van nederlandse afkomst, zijn voorouders zijn vlak voor de amerikaanse revolutie naa de usa ge-emigreerd. Hij werd de volksheld van zijn woonplaats Port Huron toen hij het zoontje van de stationschef redde voor een aansnellende trein. Toen de stationschef aan de jonge edison vroeg waar hij hem een plezier mee kon doen, was het antwoord 'leer mij het morse-alfabet'. 
Teneinde een goed gebruik te maken van de nieuwsberichten die vanuit Detroit naar Port Huron via luchtlijnen werden overgeseind, installeerde hij een drukpers in de postwagen die hem ter beschikking was gesteld en drukte zo de 'Weekly Herald', die hij onder de treinreizigers en op het station verkocht. Tevens maakte hij van de oude postwagen gebruik om er een groentestand in te richten, waar hij zijn zelfgekweekte groente uit eigen tuin aan de man bracht. Hij wilde echter nog meer nut uit de oude postwagon halen en stelde in een hoekje een soort  aboratorium op. Helaas ontstond er bij een scheikunding experiment brand hetgeen het einde betekende van zijn drukkersatelier annex groentestalletje/laboratorium.
 
Toen hij op een dag met beide handen vol kranten in een goederenwagon trachtte te klimmen, werd hij door een conducteur 'voor de grap' aan beide oren opgetild. Zelf schrijft hij hierover: 'ik voelde iets inwendig afknappen, waarna mijn gehoor in de loop der jaren afnam. Ik beschouw het echter niet als een nadeel. Het stelt mij in staat om ongestoord na te denken, zonder lawaai of gebabbel om mij heen'.
 
Thomas Alva Edison leefde van 11-2-1847 tot 18-10-1930.


Mediamix is een initiatief van Wim Zonneveld, te bereiken via tel: 06 555 00 686 of via de Redactie pagina.