Nieuws

Het ambitieuze Chinese ruimtevaartprogramma aast op een wereldwijde primeur: de eerste landing op de achterkant van de maan, zo heeft het Russische staatspersbureau Sputnik International (Ria Novosti) op gezag van de Chinese staatstelevisie (CCTV) gemeld. Het zou gaan om de missie Chang'e-4 waarbij een robot jeep op de achterzijde van de maan zou landen.

backsitemoon

 

Foto's van de achterkant van de maan zijn er al voldoende. Maar er is voor de rest nog vrij weinig over geweten. "We praten nu over de landingsplaats voor Chang'e-4. We zullen waarschijnlijk een plaats kiezen die moeilijker is om er te landen en die technisch uitdagender is. Andere landen hebben ervoor gekozen op deze (naar de aarde gerichte) zijde van de maan te landen. Onze stap zal waarschijnlijk zijn een ruimtetuig aan de andere kant van de maan te landen", zei hoofdingenieur Wu Weiren van het Chinese Maan programma tegen CCTV.

 

De missie is een vervolg op de in 2013 gelanceerde Chang'e-3 waarbij een Chinese robotjeep op het Maanoppervlak is geland en daar heeft gewerkt. De Chang'e-4 zou voor 2020 zijn gepland. Intussen moet de Chang'e-5 in 2017 naar de Maan vertrekken en met bodemmonsters terugkeren.

 

Bron: hln.be


Mediamix is een initiatief van Wim Zonneveld, te bereiken via tel: 06 555 00 686 of via de Redactie pagina.