Nieuws

De Amerikaanse defensieorganisatie Darpa heeft IBM een opdracht ter waarde
van 3,45 miljoen dollar gegeven voor de bouw van zelfvernietigende chips. Het Amerikaanse leger wil de chips gaan gebruiken om te voorkomen dat zijn systemen in vijandige handen vallen.
Darpa beschrijft de eisen die het stelt aan zelfvernietigende chips in zijn
vanishing programmable resources-programma. Daarin is te lezen dat dergelijke chips dezelfde prestaties moeten hebben als reguliere elektronica, maar dat ze intern een mechanisme moeten bevatten dat de chips op commando en op afstand onbruikbaar kan maken. Het toepassen van dergelijke chips in bijvoorbeeld wapensystemen moet onder andere voorkomen dat een vijand gevoelige informatie bemachtigt als hij de hand weet te leggen op Amerikaanse wapens. Naast het gebruik in wapentuig
zouden zelfvernietigende chips ingezet kunnen worden in veldsensoren die een groot gebied bestrijken, terwijl ook wordt nagedacht over medische diagnosesystemen en behandeltoepassingen.
IBM heeft aangegeven dat het dergelijke chips kan fabriceren en heeft daarmee een opdracht ter waarde van 3,45 miljoen dollar, omgerekend iets meer dan 2,5 miljoen euro, gekregen. De fabrikant wil cmos-chips een dunne coating meegeven met een glassubstraat dat barst als er via een rf-frequentie een signaal wordt afgegeven. Deze chips zouden vervallen in een poeder van silicium en siliciumdioxide. Wanneer IBM de eerste cmos-chips met een fuse aan het Amerikaanse leger kan leveren, is nog niet duidelijk.


Mediamix is een initiatief van Wim Zonneveld, te bereiken via tel: 06 555 00 686 of via de Redactie pagina.