starlink 1De internetsatellieten van SpaceX zijn goed en wel in een baan rond de aarde terechtgekomen. Het duurde iets langer dan gedacht, maar afgelopen vrijdag (31 mei) was het zover: de 60 internetsatellieten van
project Starlink kozen het luchtruim. Het project is een initiatief van SpaceX met als doel om internationaal breedbandinternet te gaan aanbieden per satelliet. Ook in Nederland was het schouwspel te
bewonderen. Want wie dit weekend omhoog keek, werd getrakteerd op een prachtig rijtje lichtgevende puntjes die sterk afstaken tegenover de gitzwarte lucht.

Satellieten
De satellieten werden vanaf Cape Canaveral Air Force Station in Florida afgeschoten. En alles verliep volgens plan. Zo liet SpaceX al snel weten dat de lancering goed en wel was verlopen. 
Een dag later waren de satellieten ook in Nederland te zien, die zich in een prachtig recht treintje voortbewogen. De Nederlander Marco Langbroek volgde de overtocht van de 60 satellieten op de voet. Met een videocamera in de aanslag wist Langbroek het spektakel zelfs op spectaculaire wijze op beeld vast te leggen. Ook de dag erop scheerden de satellieten weliswaar iets doffer wederom voorbij.

Stijgen
De satellieten wegen zo'n 227 kilogram per stuk en zijn voorzien van hypereffecientre hall-thrusters ionenmotoren, welke op krypton lopen. De satellieten bewegen zich nu voort op ongeveer 440 kilometer hoogte.
Met hun ionstuwers zullen ze de komende tijd steeds verder stijgen naar hun uiteindelijke baan rond de aarde op 550 kilometer boven het oppervlak. SpaxeX is van plan dit jaar nog zes Starlink lanceringen te gaan uitvoeren. Het doel is dat er over ongeveer een jaar zo een 720 satellieten in een baan rond de aarde te cirkelen. De satellieten zullen de komende dagen twee tot drie keer keer per nacht langsscheren. Echter zal het prachtige treintje snel verleden tijd zijn. Zo zullen de satellieten steeds verder van elkaar verwijderd raken, totdat de spectaculaire rechte lijn aan lichtpuntjes helaas volledig is verdwenen.

Bron scientias.nl

ChineesrimtesstMaar waar? Het is voor experts onmogelijk om precies vast te stellen waar het 8,5 ton wegende Chinese ruimtestation onze atmosfeer zal binnenkomen. Als Tiangong-1 neerstort op het vasteland, kan dat zowat overal gebeuren: onder meer Europa, de VS, Australië en Nieuw Zeeland worden genoemd.

Het eerste ruimtestation van China, gelanceerd in 2011, zal naar verwachting binnen enkele weken neerstorten. Het Amerikaanse Aerospace Corporation schat dat Tiangong-1 in de eerste week van april opnieuw in onze atmosfeer zal komen. De European Space Agency (ESA) houdt het op 'ergens tussen 24 maart en 19 april'. Volgens de Aerospace Corporation is het goed mogelijk dat het ruimtestation niet geheel verbrandt in de atmosfeer. Puin zou kunnen neerkomen in een gebied, enkele honderden vierkante kilometers groot. De kans dat dit in België gebeurt? Absoluut nihil. "Zelfs wanneer een locatie wordt getroffen, dan nog is de kans dat een specifiek persoon wordt geraakt ongeveer een miljoen keer kleiner dan dekans om de nationale loterij te winnen", aldus Aerospace Corporation. "In de geschiedenis van de ruimtevaart is nog niemand slachtoffer geworden van ruimtepuin. Slechts één iemand zou ooit getroffen zijn, zij geraakte gelukkig niet gewond."

Jonathan McDowell, een astrofysicus van de universiteit van Harvard, klonk meer voorzichtig. Tegen de Britse krant The Guardian wees hij op fragmenten van een raket van vergelijkbare omvang die in januari in Peru neerkwamen. "Om de paar jaar gebeurt zoiets als dit, maar Tiangong-1 is groot en compact, dus we moeten het in de gaten houden." In 2016 gaf China toe dat het de controle over Tiangong-1 had verloren en niet in staat zou zijn om een ​​gecontroleerde re-entry uit te voeren. McDowell stelt dat het ruimtestation de laatste maanden steeds sneller daalt, momenteel aan een snelheid van ongeveer 6 kilometer per week. Het is moeilijk te voorspellen wanneer de module zal neerstorten omdat de snelheid wordt beïnvloed door het constant veranderende "weer" in de ruimte.

Bron: demorgen.be /BAR.

schoen2In afgelegen of gevaarlijke gebieden is snelle en makkelijke communicatie belangrijk. Met een speciale schoen is het nu mogelijk om berichten te sturen, door alleen je teen te bewegen. Op sommige werkplekken is efficiënte communicatie noodzakelijk - bijvoorbeeld als je op een olieplatform of op een groot bouwterrein werkt. Wanneer er een noodgeval is in zo'n gebied, moeten aanwezigen snel en makkelijk kunnen communiceren. 'Traditionele persoonlijke veiligheids uitrusting is passief', zegt Mathieu Destrian, CEO van de start-up Intellinium in een persbericht. 'Zulk materiaal kan niet autonoom verbinding maken met afgelegen plekken zonder een smartphone, of snel genoeg reageren tijdens een noodsituatie.' Daarom ontwikkelde het bedrijf een speciale schoen, waarmee de drager handsfree kan communiceren.

Aan de binnenkant van de schoen zit een sensor, die in verbinding staat met een draadloze module. Door tegen de sensor te drukken met je grote teen, stuurt de schoen via het draadloze netwerk een signaal naar de schoenen van collega's. De sensor bevindt zich aan de bovenkant, zodat hij niet per ongeluk geactiveerd wordt tijdens het lopen. Dragers ontvangen de signalen als pieptonen, die kort of lang kunnen zijn; de schoen communiceert dus via een soort Morse code. Op deze manier kunnen 2 dragers heen en weer 'piepen': persoon A stuurt een lange pieptoon naar persoon B om aan te geven dat ze moeten evacueren, en persoon B reageert met 2 korte pieptonen om de ontvangst te bevestigen. De dragers moeten deze speciale Morse code wel eerst even leren. De pieptonen hebben een volume van 80 dB. Daarnaast geeft de schoen ook trillingen af, mocht de drager het geluid niet opmerken. Voor extreme gevallen, zoals een gebroken voet, heeft de schoen nog een 2de sensor membraan aan de buitenkant. De schoen heeft ook ingebouwde sensoren, die meteen de locatie van de drager doorgeven na een harde val. 'We transformeerden een simpele werkschoen tot een slim apparaat dat de reactiesnelheid op beroepsongevallen verhoogt', zegt Destrian. Sierra Wireless en Intellinium presenteerden de schoen op het Mobile World Congress, dat begin maart plaatsvond in Barcelona.

Bron: www.deingenieur.nl /BAR.